PROIZVODI / Varaličarenje

HANDMADE SILIKONSKI COFOVI.

Cofovi su veštački mamci koji imitiraju rečne zmijuljice (paklare) u mrestu. Od davnina je poznat kao ubojit mamac za sve vrste grabljivica, naročito salmonida (mladica, pastrmka), a na njegovu pojavu ne ostaju imune ni ostale ribe pa čak i neke ciprinidne vrste. U početku su se pravili od pertli, koža riba, raznih guma, a ja sam se zadnjih 15 godina opredelio za silikon koji mi omogućava širok spektar delovanja, naročito pri bojenju, a pri tome pokazuje svoj kvalitet i dugovečnost za razliku od gore navedenih materijala.

Bitna napomena je da cof nije vobler koji se zabaci u maticu i sam radi uz povremeno trzanje vrha štapa. Cof je skup olova i silikona, a upravo je ribolovac taj koji mu daje život i atraktivnost, a svojom maštovitošću povećava njegovu lovnost.

Upotreba: Cof se zabaci uzvodno pod uglom od 45 stepeni, sačeka se da padne na dno i karakterističnim pokretima štapa (gore-dole) povlači, što za posledicu ima širenje i skupljanje krakova cofa, a to grabljivice asocira na paklare u mrestu koje se bore sa rečnom strujom. Cof je mamac zreo za eksperimentisanje, a svaki ribolovac bi trebalo da mu da neki svoj lični pečat. Cofovi “Sasha” se rade u različitim dimenzijama i težinama, uz 13 dekora namenjenih za sve vrste grabljivica.

Neko pravilo: Bistra voda – neutralniji dekori, mutna voda – drečavije varijante. Naravno, svako pravilo ima izuzetaka pa bi i ovde trebalo eksperimentisati i probati sa drečavim dekorima jer je cof mamac koji lovi, a još više iritira.

KRUPNI PREDATORI (mladica, som, štuka, smuđ)
Dužina
Težina
14 – 21cm20g / 25g / 30g / 35g / 40g / 50g / 60g

 

MANJI PREDATORI
Dužina
Težina
10 – 14cm10 – 15g