Jezera

Jezero Uvac

Jezero Uvac nastalo je pregradjivanjem reke Uvac (119km) koja izvire na 1460 metara nadmorske visine i najduža je i najveća pritoka reke Lim. Ovo je prvo od tri akumulaciona jezera koja su izgradjena u nizu. Nalazi se na 985m nadmorske visine i duboko je 108m. Jezero se prostire zrakasto u nekoliko prelepih rukavaca i dugačko 27km. Nalazi se na teritoriji nacionalnog parka Uvac, čuvenog po kanjonima i meandrima reke Uvac, kao i mnogobrojnim podzemnim pećinama i jamama posebne lepote, koje su još uvek nedovoljno istraženim.

Vode jezera pune se iz mnogobrojnih potoka koji se slivaju sa okolnih planina, kao i iz podzemnih izvora koje protiču iz kompleksa podzemnih jama kojima obiluje celo područje.

Reka Uvac sa svoje tri akumulacije i jedinstvenim ekosistemom proglašena je za specijalni rezervat prirode zbog najveće populacije beloglavih supova (jedan od većih lešinarskih ptica iz porodice orlova čiji raspon krila može biti i do 3 metra). Na ovom jezeru se svakodnevno organizuju ture vožnje katamaranom po zalivima jezera i kanjonom reke Uvac.

U obilazak je uključeno i praćenje kolonija beloglavih supova, gde se ove veličanstvene ptice mogu posmatrati u svom prirodnom okruženju iz neposredne blizine kao i njihova gnezda, ishrana i navike.