Reke

REKA CRNI RZAV

Rzav je pritoka reke Drine i nastaje spajanjem reka Beli Rzav i Crni Rzav. Beli Rzav je dužine 23 km, a izvor joj je u zapadnom delu Nacionalnog parka Tara (1600 m nadmorske visine). Izvor reke Crni Rzav se nalazi na planini Zlatibor (1440 m nadmorske visine), odakle teče prema Bosni, formirajući prelepe klisure. Ukupna Dužina Crnog Rzava, Belog Rzava i Rzava je oko 75 km. Ovaj nezagađeni ekosistem predstavlja prirodno mrestiliste mladice(Hucho Hucho) Reka je bogata smeđom pastrmkom, ploticom, skobaljem i velikim primercima klena, ali je Dunavski losos (mladica) najbrojnija. Ova riba se hrani i mresti u Rzavu sve dok ne dostigne odgovarajuću veličinu kako bi se vratila u reku Drinu.

Rzav je jedna od retkih reka u možete uhvatiti više mladica u toku dana, koristeći samo jednostavnu opremu za mušičarenje za pastrmku i lipljan (suvom nimfom, strimerima) ili tehnikom varaličarenja.Prosecni ulovi  lo teži od 1 do 8 kg, a ova planinska reka često krije i veće primerke koji mogu da teže i preko 18 kilograma.Najveca zvanicno ulovljena mladica na ovoj manjoj reci je 18 kg.U vreme mresta svake godine, vidjeni su i veci primerci.

Rzav je izuzetno očuvana i čista reka.Reka je jako bogata hranom i obilje je zivog sveta i to su razlozi zbog kojih je ova reka idealno mesto za mrest mladice i drugih riba.