Reke

REKA ĐETINJA

Đetinja je čista planinska reka koja nastaje na obroncima Tare, na mestu gde se spajaju četiri manje reke: Bratešina, Konjska reka, kao i Užički i Tomića potok. Duga je 75 kilometara i izuzetno hladna čak i u letnjem periodu godine. Đetinja formira jezero Vrutke, odakle nastavlja da teče kroz prelepe klisure i kanjone. Jezero Vrutci je bogato svim vrstama ribe, a ribolovce najviše privlači zbog kapitalnog grgeča,soma.pastrmke i klena. Sa druge strane, u Đetinji se nastanjuje potočna pastrmka, lipljen i mladica koja je doneta sa Drine pre 19 godina i neverovatno se prilagodila uslovima ovog vodenog ekosistema.U djetinji su hvatane mladice i preko 17 kg.Lipleni preko 2 kg.

U Đetinji lipljeni uspevaju da narastu opreko 50 centimetara do preko 2 kilograma, potočna pastrmka preko 6 kilograma, a mladica čak i preko 18 kilograma. Oba revira su pogodna za pecanje na mušičarski pribor u čitavom toku, dok je varaličarenje moguće samo u donjem delu rečnog toka.

Iako reka Đetinja nije duga, obiluje očuvanim vodenim svetom i predstavlja pravo uživanje za ribolovce. Teško je opisati neverovatno iskustvo kapitalnog ulova na prilično maloj reci, ali činjenica da se ribolovci iznova vraćaju na Đetinju govori sama za sebe.

Ribolov na Đetinji je dozvoljen sedam meseci u godini (od 1. marta do 30. oktobra), po principu “uhvati-pusti”