Reke

REKA DRINA

Drina je prelepa reka zelenkasto-tirkizne boje, koja sa ponosom nosi titulu “kraljice svih voda”. Dužinom od 365 kilometara predstavlja najveću pritoku reke Save. Nastaje spajanjem reka Tare i Pive i jedna je od najvećih salmonidnih reka u Južnoj Evropi. U proseku širina Drine iznosi od 50 do 150 metara, ali u nekim delovima dostiže širinu i od preko 200 metara. Prosečna dubina vode iznosi od 1,2 metra do čak 12 metara, a virovi ove prelepe reke su izuzetno dugi i dostižu neverovatnih 300 metara dužine.

U svom srednjem toku Drina je stanište svih slatkovodnih vrsta ribe, dojk se u gornjem toku reke nastanjuju divlje salmonidne vrste poput: lipljena, potočne i jezerske i kalifornijske pastrmke, kao i popularne endemične vrste mladice, koja se smatra kraljicom ove reke. “Huco Hucho” mladica, poznata i pod imenom Dunavski losos u Drini može da naraste i preko rekordnih 40 kilograma. Pored ovog kapitalnog primera, u ovoj vodi se nastanjuju i velike potočare, koje uspevaju da dostignu težinu i preko 15 kilograma, kao i kaliforniske pastrmke od preko 12 kilograma. Ova kolosalna reka sa izuzetno bogatim podvodnim svetom predstavlja pravi izazov i za najiskusnije ribolovce.

Pogodna je za ribolov svim tehnikama “fly fishing” i “spin fishing”-a. U zavisnosti od ciljane vrste ribe, na Drini se može pecati svim uobičajenim mušičarskim klasama, ali je naročito pogodna za “zwei hand” i “switch” tehnike. Na ovoj planinskoj reci najbolje je koristiti uobičajne jednoručne štapove od #5 do#12 klase, ili dvoručne štapove od klase #5 do #10 . Sa druge strane, varaličarenje na Drini se može podeliti na srednje i teško, koje se praktikuje u zimskim uslovima. Neophodnu opremu predstavljaju štapovi koji su najmanje 3 metra dužine i od 80 do 250 i 300 grama akcije. Kako su temperature vode u svim godišnjim dobima prilično niske, preporučuje se slojevito i toplo odelo. Drina je pogranična reka, te se ribolov organizuje i na srpskom i na bosanskom delu vode. Nivo vode varira zbog rada hidrocentrale Perućac, što Drinu čini izuzetno zahtevnom za ribolov. Nagli porast vode i vodostaj znatno utiču na uslove na reci, i često uslovljavaju ribolov na više lokacija. Iskusni ribolovci vode računa o nivou vode i pecaju nizvodno tražeći adekvatne lokacije gde je reka u blagom porastu. Ovi faktori znatno otežavaju posao ribolovcima, ali sa druge strane čine ribolov dinamičnim, a ulov dragocenim.

RFT tim vodiča Vam stoji na raspolaganju ukoliko želite da se upustite u uzbudljivu ribolovnu avanturu na ovoj predivnoj planninskoj reci. Izuzetni poznavaoci Drine će izvući najbolje od svih aktuelnih klimatskih uslova, i pomoći će Vam u svim segmentima ribolova-od izbora kedera, pronalaženja savršenog mesta za ribolov, do odabira adekvatne ribolovačke tehnike koja donosi ulov.