Reke

REKA TARA

Reka Tara nastaje od dve male planinske reke: Opasnice i Veruše, koje se spajaju pod planinom Komovi 2487m.Zajedno sa rekom Pivom formira Drinu, koja je jedna od najvećih salmoidnih reka u Južnoj Evropi. Tara je duga 150 kilometara i celim svojim tokom protiče između planinskih masiva Durmitora (2523m), Bjelasnice (1856m) i Sinjajevine (2250m). Formira drugi najveći kanjon na svetu, posle kanjona Kolorado u Americi. Kanjon je dubok 1333 metra i okružen je liticama prekrivenim prašumom borova koja se sa stena nadvija na reku. Tara je prosečne dubine od 1,5 do više od 4 metra, pri čemu je u najdubljem delu izmereno oko 22 metra. Pitka je i čista i ima neverovatnu tirkiznu boju, pri čemu s pravom nosi nadimak “Suza Evrope”.

Zbog svog prirodnog bogatstva zaštićena je UNESCO-m. Poslednjih godina Tara privlači sve više posetilaca rafting turama, kajakarstvom, splavarenjem, kao i ribolovom pomoću spin i fly fishing tehnike. Kristalno čista voda predstavlja savršeno stanište za mladicu, pastrmku i lipljena. Međutim, druge vrste riba ne uspevaju da se prilagode uslovima ecosistema u ovoj planinskoj reci. Prosečna temperatura vode iznosi 4 do 8 stepena u svim godišnjim dobima.Nikada ne prelaz 12 stepeni te je preporučljivo toplo odevanje. Tara je prilično zahtevna za ribolovce, jer je na mnogim mestima prilaz vodi nepristupačan. Međutim, reviri u Kolašinu i Mojkovcu kriju pitomiji deo reke, povoljan prilaz vodi kao i bogatiji podvodni svet. Na ovim delovima reke dozvoljen je samo ribolov na mušicu. Peca se na sve klasične i dvoručne štapove za mušičarenje u zavisnosti od ciljane ribe i uslova vodostaja.

Reka Tara je prilično udaljena od našeg baznog kampa, hotela, “Zlatiborska noc”.

RFT tim organizuje jedan dan obilaska u sklopu ribolovne ture u dogovoru sa posetiocima. Za ovaj izlet neophodno je doplatiti licencu za ribolov na Tari smestaj kao i dodatne troskove 200 evra.