Reke

REKA UVAC

Reka Uvac dužine 119 kilometara predstavlja najveću pritoku reke Lim. Na ovoj vodi je izgrađeno nekoliko hidrocentrala i formirana su tri prelepa jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko jezero. Usvom gornjem toku Uvac ističe iz jezera i teče kroz jedinstven kanjon koji je okružen netaknutom prirodom, gustom šumom i brojnim manastirima. Pored krivudajućih meandara i prelepog kanjona koji oduzimaju dah, Uvac privlači positioce i kao najveće stanište beloglavih supova u Evropi. Zbog svoje lepote i prirodnog bogatstva, Uvac je proglašen specijalnim rezervatom prirode i deo je okosistema zaštićen UNESCO-m.

Voda je kristalno čista i pitka, i iz tog razloga pogodna za prirodan mrest mladice u gornjem i donjem toku. Zajedno sa Rzavom, Uvac je jedna od retkih rečica u Evropi na koje je moguće uloviti nekoliko mladica na dan pomoću laganog mušičarskog pribora za lov pastrmke i lipljena.

Pored toga, mladica se na Uvcu lovi i na suvu nimfu, strimere ili pomoću tehnike lakšeg spin ribolova. Najčešći ribolovački ulovi su mladice od 1 do 5 kilograma. Međutim moguće je uloviti i znatno veće primerke, budući da mladica izlazi iz Drine na mrest i da se kapitalni primerci određeni period zadržavaju u Uvcu. Ako se izuzme neprevaziđena prevlast mladice, u Uvcu se nastanjuju još i pastrmke,zlatovcice i krupni klenovi. Na ovoj reci se peca po pravilu “uhvati-pusti”.