JooMix.org

Reka Drina

Drina je prelepa reka zelenkasto-tirkizne boje, koja sa ponosom nosi titulu "kraljice svih voda". Dužinom od 365 kilometara predstavlja najveću pritoku reke Save. Nastaje spajanjem reka Tare i Pive i jedna je od najvećih salmonidnih reka u Južnoj Evropi. U proseku širina Drine iznosi od 50 do 150 metara, ali u nekim delovima dostiže širinu i od preko 200 metara. Prosečna dubina vode iznosi od 1,2 metra do čak 12 metara, a virovi ove prelepe reke su izuzetno dugi i dostižu neverovatnih 300 metara dužine.

U svom srednjem toku Drina je stanište svih slatkovodnih vrsta ribe, dojk se u gornjem toku reke nastanjuju divlje salmonidne vrste poput: lipljena, potočne i jezerske i kalifornijske pastrmke, kao i popularne endemične vrste mladice, koja se smatra kraljicom ove reke. "Huco Hucho" mladica, poznata i pod imenom Dunavski losos u Drini može da naraste i preko rekordnih 40 kilograma. Pored ovog kapitalnog primera, u ovoj vodi se nastanjuju i velike potočare, koje uspevaju da dostignu težinu i preko 15 kilograma, kao i kaliforniske pastrmke od preko 12 kilograma. Ova kolosalna reka sa izuzetno bogatim podvodnim svetom predstavlja pravi izazov i za najiskusnije ribolovce.

Pogodna je za ribolov svim tehnikama "fly fishing" i "spin fishing"-a. U zavisnosti od ciljane vrste ribe, na Drini se može pecati svim uobičajenim mušičarskim klasama, ali je naročito pogodna za "zwei hand" i "switch" tehnike. Na ovoj planinskoj reci najbolje je koristiti uobičajne jednoručne štapove #5 ili #12 klase, ili dvoručne štapove #10 klase. Sa druge strane, varaličarenje na Drini se može podeliti na srednje i teško, koje se praktikuje u zimskim uslovima. Neophodnu opremu predstavljaju štapovi koji su najmanje 3 metra dužine i od 80 do 250 i 300 grama akcije. Kako su temperature vode u svim godišnjim dobima prilično niske, preporučuje se slojevito i toplo odelo. Drina je pogranična reka, te se ribolov organizuje i na srpskom i na bosanskom delu vode. Nivo vode varira zbog rada hidrocentrale Perućac, što Drinu čini izuzetno zahtevnom za ribolov. Nagli porast vode i vodostaj znatno utiču na uslove na reci, i često uslovljavaju ribolov na više lokacija. Iskusni ribolovci vode računa o nivou vode i pecju nizvodno tražeći adekvatne lokacije gde je reka u blagom porastu. Ovi faktori znatno otežavaju posao ribolovcima, ali sa druge strane čine ribolov dinamičnim, a ulov dragocenim.

RFT tim vodiča Vam stoji na raspolaganju ukoliko želite da se upustite u uzbudljivu avanturu na ovoj predivnoj planninskoj reci. Izuzetni poznavaoci Drine će izvući najbolje od svih aktuelnih klimatskih uslova, i pomoći će Vam u svim segmentima ribolova-od izbora kedera, pronalaženja savršenog mesta za ribolov, do odabira adekvatne ribolovačke tehnike koja donosi ulov.

Fotografije

Video prezentacija

youtube

Na našem YT kanalu možete pogledati deo atmosfere sa ribolovačkih tura.logo neretva