Jezera

Jezero Zaovine

Veštačko jezero Zaovine se nalazi na planini Tara, u Nacionalnom parku Tara, na visini 882 metra nadmorske visine i duboko je 110 metara. Nastalo je pregrađivanjem reke Beli Rzav, a dopunjuju ga potoci i četri manja jezera, od kojih je Spajića jezero najveće, kao i višak vode sa akumulacije Bajna Bašta na Drini. Voda jezera je kristalno čista, okružena je četinarskim šumama i razgranata u nekoliko zaliva. Nacionalni park Tara je poznat po poslednjim prašumama Evrope i, naročito, po retkoj vrsti zimzelenog drveta pančićevoj omorici, koja raste samo ovde i nigde drugo na svetu. Ona predstavlja živi fosil u svetu biljaka, jer potiče još iz doba tercijara.

Pored ostalih biljnih i životinjskim vrsta, nacionalni park Tara je bogat velikom populacijom medveda, vuka i risa.

Ovo jezero u svom prirodnom okruženju izuzetno je pogodno za varaličarenje i mušičarenje sa obale i iz čamca. Ciljano se mogu loviti potočna i jezerska pastrmka, kaliforniska pastrmka, štuka, som i krupan klen. Sve vrste u ovom jezeru žive u simbiozi i rastu do neverovatnih dimenzija. Na jezeru je 2015. godine uhvaćena pastrmka od preko 21 kilogram.

Oprema za varaličarenje varira od ultra lakog do srednjeg i teškog varaličarenja, u zavisnosti od vrste i načina ribolova, kao i cıljane ribe koja se lovi.

Oprema za mušičarenje varira takodje od ciljane ribe koja se lovi kao i načina ribolova (iz čamca ili sa obale)… Svi tipovi jednoručnih i dvoručnih mušičarskih štapova i opreme.