Reke

REKA NERETVA

Reka Neretva je duga 230 km i završava se ulivom u Jadransko more. Ova prelepa i kristalno bistra reka ima svoj izvor u Bosni, u podnožju planina Jabuka i Zelengora 1227 m nadmorske visine. Mnogo pritoka se uliva u Neretvu. Na svom putu ka moru, Neretva postaje moćna reka koja je u planinama formirala zapanjujuće doline i strme kanjone (dubine do 1250 m).

Pejzaž duž reke nudi prelepe predele za sve ljubitelje prirode i sporta (ribolov, rafting, planinarenje itd.) Grad Glavatičevo je posebno poznat po svojim teritorijama za mušičarenje.

Neretva i njene pritoke čine jedinstveni ekosistem na svetu. Mnoge vrste riba koje žive u ovoj reci su nažalost ugrožene izumiranjem. Najčešća riba u ovoj oblasti je glavatica (salmo trutta marmoratus), jadranska pastrmka i mekousna pastrmka. Ove ribe žive samo u rekama koje se završavaju u Jadranskom moru. Reka Neretva je takođe stanište podvrsta pastrmke kao što su smeđa pastrmka, potočna pastrmka i američka jezerska zlatovčica.

Najbolje vreme za mušičarenje, na Neretvi, jeste od početka juna do kraja septembra. Zvanična ribolovna sezona se otvara 1. aprila i završava 31. oktobra. Dozvoljene su samo udice bez konta kuke i tehnika mušičarenja (uhvati-pusti).

Reka Neretva je poznata i po starim mostovima u Ključu i Mostaru. U Mostaru se održava svetsko prvenstvo u skokovima sa mosta.

 

JADRANSKA PASTRMKA I MEKOUSNA PASTRMKA (lat. salmothymus obtusirostris) se mogu naći samo u rekama iz područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije, a koje se ulivaju u Jadransko more. Najveći primerci (do 6 kg) ovih ribažive u reci Neretvi i njenim pritokama. U poređenju sa ostalim pastrmkama karakteristično je to da joj visina glave naglo opada ispred nosnih otvora pa joj je njuška zaobljena. Usta su joj manja nego kod drugih vrsta salmonida, mesnata i meka, zubi su skoro pokriveni zubnim mesom, a po toj osobini je i dobila narodno ime – mekousna. Mekousna pastrmka ima moćno telo i repno peraje. Ova jedinstvena riba se hrani gotovo isključivo crvima, nimfama i malim rakovima. Živi u najdubljim delovima reke. Pravi je izazov upecati ovu pastrmku tehnikom mušičarenja, zbog njene snage i tendencije da pravi duge nizvodne skokove i tako pobegne. Uhvatiti ovu ribu opremom za mušičarenje je veliki uspeh, pa je mekousna pastrmka dragoceni trofej.

GLAVATICA (lat. Salmo trutta marmoratus) živi u rekama (kao npr. reka Soča, reka Neretva i reka Zeta) koje se završavaju u Jadranskom moru. U odnosu na telo, glava ove snažne ribe je veoma velika. Takođe ima velika usta sa izraženim zubima. Glavatica je najveća pastrmka na svetu. Može da naraste do 140 cm i preko 30 kg. Uobičajeni su manji primerci težine 4-8 kg. Stanište, hrana i ponašanje glavatice su gotovo identični sa mladicom (Dunavski losos). Neophodna je oprema za teško mušičarenje za uspešan ulov ove ribe. Poseban je uspeh uhvatiti ovu pastrmku samo u tehnici mušičarenja i to je razlog što se smatra vrhunskim trofejom.